Home
Trussels ABC

Mange af os som browser rundt på nettet, har ingen anelse om hvad en virus egentlig er og hvorfor de er så farlige. Derfor har vi valgt at lave en lille beskrivelse af de mest kendte virus typer

Virus

En virus er et computer program, som kopierer sig selv og inficerer computere. Virus(vira - virus i flertal) kan både være harmløse, men også meget farlige og endda ødelæggende for din computer. Der findes mange forskellige typer af vira, og disse findes naturligvis både til Windows (PC) og Mac OS X (MAC). De mest almindelige har vi fortalt lidt om længere nede på denne side. Vira spredes typisk via internettet, cd'er, dvd'er og ofte via USB pinde. Det er med virus, som det er med alt andet, nogle af dem er ekstrem godt skrevet og kan rigtig mange ting, andre er fake, som ikke virkeligt forvolder skade, eller som f.eks skriver en fejlmeddelelse ud til brugeren af computeren, som ikke har praktisk betydning.

Trojansk Hest

En Trojansk Hest (eller Trojaner) er en special type virus (Spyware). Navnet kommer af den måde som den angriber sine ofre, nemlig lige som en kendt historie i den græskte mytologi - historien om det brændende Troja. "Grækerne byggede en stor hest af træ, som var hul inden i. Deri satte nogle udvalgte græske krigere sig mens resten trak sig tilbage, og efterlod hesten som en afskedsgave til trojanerne. De tog hesten med inden for murene, og midt om natten kom krigerne ud af hesten og brændte Troja ned. En trojansk hest i computer sammenhæng gør noget af det samme. Den kan nemlig gemme sig i et program, som du kører på din computer og når den kører begynder den at indsamle data fra din computer, dette kan inkludere: CPR, Navn, Bank oplysningner, log-in's til hjemmesider og lignende. De kan også se alle de filer, du har på din computer og faktisk hente dem. Ydermere kan de læse 'ALT' hvad du skriver på dit tastertur. Hvilket jo naturligvis er krænkelse af privatlivets fred.

Proxy Virus

En proxy virus er typisk en virus som er "forklædt" som et antivirus program, hvis formål er at få dig til at betale penge for et produkt som faktisk ikke findes. Disse programmer kommer frem og siger de har fundet en masse vira og for at fjerne disse skal du gå ind på deres hjemmeside og købe deres "produkt" som typisk ikke er ret dyrt, men på den måde kan de indsamle dine kreditkort informationer og dermed misbruge dit kreditkort eller din virksomheds. Disse programmer virker svære at "stoppe" da de "låser" din computer til kun at gå ind på en bestemt hjemmeside, så selvom du skriver "google.com" i browseren vil du blive sendt ind på det falske antivirusprograms hjemmeside, hvor de vil have dig til at betale.

Spyware

Spyware er som navnet næsten antyder et "Spion" Program, der benyttes til at udspionere hvad du fortager dig på din computer, hvilke hjemmesider du besøger, hvad du skriver i dine mails, hvad du skriver til dine venner på tjenester som MSN, eller Facebook chat. Private samtaler er pludselig noget som en anden sidder og kikker med i. Værst af alt er dog at Spyware også kan indsamle log-in oplysninger til diverse hjemmesider og nogle af dem kan faktisk også indsamle log-in informationer til din eller dit firmas Netbank!

Phishing

Dette er et meget vidt begreb, da det dækker over rigtig mange forhold. Men princippet i det meget simpelt, det gælder enten om at narre dig til at gå ind på en bestemt side, som kører en kode i din browser som f.eks kan installere en trojansk hest, eller narre dig på anden måde til at køre en fil, åbne en bestemt 'farlig' pdf fil som kører koden. eller om at narre dig til at udlevere oplysninger som CPR, Bank oplysninger mv. De mest almindelige former for phishing har vi beskrevet herunder:

Falske Hjemmesider

Falske Hjemmesider, er hjemmesider som er blevet oprettet så de ligner den ægte side. hele idéen i dette er, enten at narre dig til at logge på hjemmesiden og derved "udlevere dit brugernavn og password" uden at du ved det eller til at lokke informationer ud af dig, som f.eks CPR, Bank oplysninger, adresse etc. Hermed kan de i yderste tilfælde udgive sig for at være dig, og kan så f.eks oprette store banklån i dit navn, uden dit vidende, før der bliver sendt breve til dig angående "manglende betaling" af det lån du ikke selv har "taget". De falske hjemmesider kan også bruges til at køre en bestemt kode i din browser, som i de fleste tilfælde installerer en trojansk hest uden du opdager dette. Også her findes der ekstreme gode efterligninger af hjemmesider. Kendte eksempler er PayPal og VISA.

Forfalskede Mails

Forfalskede mails, er endnu en måde at "udsende" virus. Forfalskede e-mails er næsten umulige at gennemskue, da de kan være sendt fra en hvilken som helst email addresse. F.eks: kunne du modtage en falsk mail som tilsyneladende er fra din "bankrådgiver", men denne mail er i virkeligheden et forsøg på få informationer ud af dig. E-mails kan efterlignes så godt at det er umuligt at se forskel på en falsk mail og den ægte vare. Dog er budskaberne i disse mails nogenlunde de samme: "Hej med dig, Check lige den her hjemmeside ud, jeg tror du vil finde den interessant http://******.**" - hvorefter du enten skal indtaste nogle informationer om dig selv, for at se siden, eller der køres en kode som inficerer din computer. Eller "DU HAR VUNDET I LOTTO - fremsend venligst følgende oplysninger: 'Navn, CPR, bank oplysninger, mv.'

Nigeria mails:

Mails fra en "advokat" som kan meddele dig at en eller anden meget rig person er død, og for at få pengene ud af landet, skal du sende dine bankoplysninger til ham."

Spam:

Mange af disse mails (Nigeria mails) kan også betegnes som spam. Spam er en betegnelse for reklamer, man ikke selv har bedt om, som sendes via e-mail eller i nyhedsgrupper. Reklamerne har gerne til formål at lokke modtageren til at købe forskellige produkter via internettet. Spammail udsendes fra en afsender, der almindeligvis søger at skjule sin egentlige identitet ligesom han – med forskellige metoder – opsnapper e-mail-adresser fra intetanende, der surfer på internettet. For personer, som udsender spam, kan det være en lukrativ forretning, hvilket formentligt er den primære årsag til, at de uønskede reklamer fortsat udsendes. Det koster således kun få kroner, at udsende millioner af e-mails, og hvis bare én person for hver udsendt million reklamer køber produktet, kan forretningen så at sige løbe rundt..

Java

Java er en stor "svaghed" på de fleste maskiner, dette gælder også MAC. Det som normalt sker er, at man ledes ind på en "falsk" hjemmeside og bliver mødt af en box som spørger "må dette Java program køre?" Normalt klikker du bare ja, men det du i virkeligheden siger ja til her, er at køre et java program, som køre en kode på din computer, som inficerer den med virus. F.eks: "din bogholder modtager en mail fra banken, om at de har øget sikkerheden på netbanken og de derfor har udskiftet sikkerheds proceduren en smule. Der vil typisk stå en lille vejledning til dette, så tænker bogholderen 'jamen det er jo fint nok, det kommer fra banken' så trykker han på linket i mailen, og gør som der stod i vejledningen, trykker "Ja" til at køre java programmet og få sekunder efter er hans maskine inficeret med virus

Løsningen

Løsningen på disse problemer er at få et godt antivirus program enten med firewall "indbygget" eller en firewall box som kan beskytte hele netværket. Det kan beskytte dig fra de fleste trusler. Man kan dog ikke besytte dig mod personer, som beder dig om at oplyse cpr nr., bankoplysninger osv, her er der desværre ikke nogen løsning, udover at man __ALDRIG__ bør give fremmede private informationer. Vi har lavet 7 sikkerheds pakker som vi anbefaler.


 

DCD Sikkerhedspakker

Trusselsbilledet med virus, trojanske heste og endog virus på mac platformen har eskaleret voldsomt.

Har du ingen eller en dårlig virusskanner?

Vi har løsningen – se mere under menuen "Sikkerhed"

Tjek din virusskanner og se om den er god nok.